Nyheder

Hold dig opdateret

22 jul. 2021

Det 25-meter høje Marsktårn er åbnet

146. Så mange trin skal du op af, hvis du vil se udsigten fra toppen af Marsktårnet, der for første gang blev åbnet for gæster torsdag klokken 10.00.
Og gæster var der masser af foran tårnet, hvor en del stod i kø til at komme op, mens andre var mødt op bare for at nyde synet af det færdige tårn.
- Det er så dejligt. Det har været en del af vores plan helt fra begyndelsen af, da vi købte grunden af kommunen. Det er kronen på værket, der er blevet åbnet, siger Jørgen Hansen, der er en af de ni lokale erhvervsdrivende, der står bag Marsk Camp og dermed også tårnet.

Selvom han selv lider af højdeskræk, og efter eget udsagn ikke skal højere op end en trappestige, så har han i løbet af byggeriet af tårnet flere gange været oppe i højden, så han nu er komfortabel med at stå øverst oppe.

Marsktårnet er bygget i beton samt stål, og det er udformet som en dobbeltspiral, hvilket betyder, at du går op af den ene spiral og ned af den anden. Det er også forklaringen på, at turen ned har 11 trin færre end turen op, for her kan du nøjes med 131 trin.
- På grund af jordens krumning og det flade landskab, kan man ikke se særligt langt. Men så snart man bevæger sig en lille smule op, så åbner landskabet sig, sagde Jakob Lange fra arkitektgruppen BIG, der har tegnet tårnet.
Ifølge ham kan man under optimale vejrforhold se 18,2 kilometer ud i horisonten fra toppen af tårnet, mens udsigten kun er tre til fire kilometer fra jorden af.

Intet mindre end fantastisk
Det første spadestik til det over 500 tons tunge tårn blev taget den 8. marts 2021, og i søndags var det sidste svejsearbejde færdiggjort. Oprindeligt var tårnet planlagt til at stå færdigt til pinse, men åbningsdagen er blevet udskudt flere gange blandt andet på grund af leveringsproblemer.
Jørgen Hansen mener dog bestemt ikke, at projektet var trukket i langdrag.
- Den 11. maj rejste vi den første del af tårnet, og cirka ni uger efter, var vi færdige. Det er intet mindre end fantastisk, at det er gået så hurtigt, sagde han.
Tårnet er konstrueret rundt om en høj stålcylinder, der er ankommet i to stykker og svejset sammen på stedet ovenpå hinanden. Trinnene er blevet hejst ned over cylinderen, hvor de nederste trin er smallere end de øverste, da tårnet er fem meter bredere i toppen.

Elevator mangler
Tårnet vil være åbent alle dage fra klokken 09.00 til 21.00. Billetterne koster 90 kroner per person, hvor børn optil seks år er gratis. Man skal bestille tid for at besøge tårnet, og derudover skal man have et gyldigt coronapas for at kunne komme ind.
Det eneste, der mangler, er en elevator, der kommer engang i august, så også gangbesværet kan komme op og nyde udsigten. Derfor venter man også med at lave en stor åbningsfest af tårnet til slutningen af næste måned.

Læs artiklen her