Nyheder

Hold dig opdateret

30 jan. 2021

Elevator forsinker Marsktårnet: Arbejdet er to uger efter tidsplanen

Produktionen af Marsktårnet skulle nu køre på fulde omdrejninger. Men arbejdet er ikke startet endnu, da BIG-arkitekten bag tårnet har skullet integrere en elevator. Talsmand håber stadig, at indvielse kan finde sted den 21. maj.

SKÆRBÆK: Produktionen af Marsktårnet skulle nu være i fuld gang på Schack Trapper, der er den lokale producent, der har påtaget sig opgaven med at fremstille det 25 meter høje og snoede vartegn, der skal stå ved Marskcamp - den tidligere oldtidspark.
Men arbejdet er ingenlunde i gang. Faktisk er de nyeste tegninger over tårnet knap tørre efter at de lokale erhvervsdrivende, der står bag både autocamperplads og tårn, har fået tilføjet en elevator til det snoede tårn. Elevatoren har især været efterlyst fra handicaporganisationer.
Talsmand for gruppen af ni erhvervsdrivende fra 6780, Jørgen Hansen, fortæller, at gruppen sidste fredag blev præsenteret for de seneste tegninger af tårnet.

- Vi mangler de allersidste ting, før arbejdet kan gå i gang. Vi har arbejdet på at integrere en elevator til byggeriet i halvanden måned nu, siger Jørgen Hansen.
Elevator ændrer vægt
Jørgen Hansen tilføjer, at selv om tegningerne nu er på plads, så er det ikke ensbetydende med, at produktionen kan starte i næste uge.
- En elevator ændrer på både tårnets vægt og bæreevne, det virker nemt, men det er slet ikke så let, siger Kia-forhandleren fra Skærbæk.

Da det dobbelt-helix-snoede byggeri blev præsenteret for omverdenen i starten af november, var det ikke meningen, at tårnet skulle have en elevator. Men som sagt har de ni bagmænd hørt efter diverse organisationer, der har efterspurgt en alternativ måde til den snoede trappe, så også gangbesværede og handicappede kan nå toppen og nyde udsigten ud over marsken.

Tilfreds handicapformand
Formanden for Dansk Handicap Forbund og Tønder Handicapråd, Jens L. Petersen, har ikke set de nye tegninger over tårnet, og er derfor ikke helt sikker på, at tårnet vitterligt får tilført en "rigtig" elevator.
- Hvis det er en regulær elevator, så er det godt. Så kan handicappede også komme og være der, hvor andre "almindelige" mennesker kan være. Det er fint, siger Jens L. Petersen og understreger, at man med en rigtig elevator lever op til FN's verdensmål, som Tønder Kommune har tilsluttet sig, og hvor det blandt andet hedder: "Leave no one behind" - på dansk: "lad ikke nogen tilbage".

Tilbage til Jørgen Hansen.
Kommer elevatoren til at ødelægge helhedsindtrykket af tårnet?
- Nej. Det gør det ikke, slår Jørgen Hansen fast.

Indvielse den 21. maj
Direktøren for Schack Trapper, Karsten Vang, har tidligere til JydskeVestkysten fortalt, at han og virksomhedens medarbejdere glæder sig til at komme i gang med opgaven. På fabrikken i Øster Gasse har 50 mand deres daglige gang med produktionen af blandt andet altaner og trapper i stål, træ og glas.
- Det er vildt fedt at se, hvordan de ni gæve erhvervsfolk i Marsk Camp gør det her. Det er bare fedt, og jeg er stolt over, at være med - tårnet bliver et vartegn for marsken og hele Skærbækegnen. Vi har aldrig før fået lov til at lave noget, der skal stå så tæt på virksomheden, sagde Karsten Vang.
Tilføjelsen af byggeriet gør naturligvis ikke Marsktårnet billigere. Men hvad det kommer til at koste de ni erhvervsfolk er endnu uvist.
Jørgen Hansen forventer, at Marsktårnet -  på trods af tilføjelsen af elevatoren - stadig vil være klar til indvielse den 21. maj.

Læs artiklen her